Εισαγωγή στην τεχνική του Outsourcing. Βγάλε τον εαυτό σου από την εξίσωση.

Λοιπόν, εδώ θέλω να δώσεις ιδιαίτερη προσοχή. Το κεφάλαιο “Outsourcing” είναι SOS στο μοντέλο που πάμε να χτίσουμε.Τα μάτια σας εδώ λοιπόν καρφωμένα.

Ελληνιστί, θα λέγαμε πως το outsourcing, είναι η ανάθεση εργασιών σε τρίτους.

Ας δούμε όμως τι έχει η αγαπημένη μας φίλη Wikipedia να μας πει.

“Outsourcing is the contracting out of a business process, which an organization may have previously performed internally or has a new need for, to an independent organization from which the process is purchased back as a service.” Εξαιρετικά!

Παράδειγμα

Ας υποθέσουμε λοιπόν πως έχουμε μια καλά στημένη δουλειά. Τι σημαίνει όμως “καλά στημένη”; Σημαίνει πως όλοι ξέρουν τι κάνουν και γιατί. Οι εργασίες έχουν οριστεί ξεκάθαρα και εκτελούνται στο βέλτιστο βαθμό.
ΟΚ, είναι λίγο ουτοπικό αυτό ίσως, αλλά ας το υποθέσουμε χάριν παραδείγματος.

Έχεις λοιπόν τα πάντα σχεδιασμένα στην εντέλεια. Εργάζεσαι, τις κλασικές 8,10,12,14 ώρες την ημέρα και όλα φαντάζουν ιδανικά.
Είναι όμως; Ακόμα χρησιμοποιείς το 70% της ημέρας σου για να λειτουργήσεις την επιχείρηση σου.

Μα πως αλλιώς θα μου πεις. Θα σου πω.

Αν υποθέσουμε πως ο τρόπος που λειτουργεί η επιχείρηση σου είναι μια εξίσωση, εσύ είσαι μια μεταβλητή μέσα σε αυτή. Ας πούμε η “Χ”.

Πόσα “Χ” έχεις βάλει στην εξίσωση αυτή; Αν παρατηρήσεις καλύτερα θα δεις πως έχεις βάλει πάααααρα πολλά.

Και ο λόγος είναι απλός. Δεν εμπιστεύεσαι κανέναν άλλο να κάνει τη δουλειά σου. Πως θα μπορούσες άλλωστε.

Και εδώ, ξεκινάμε ένα βασικό μάθημα αλλαγής σκέψης. Αν δεν εμπιστευτούμε άλλους ανθρώπους, φυσικά όχι άκριτα και χωρίς συγκεκριμένο πλάνο εκπαίδευσης, δεν θα μπορέσουμε ποτέ να απεμπλακούμε από περιττές, χρονοβόρες ενέργειες. Κατ’ επέκταση δεν θα έχουμε ποτέ τον χρόνο που χρειαζόμαστε για να κάνουμε ότι εμείς θέλουμε πραγματικά.

Πρέπει να εκπαιδευτούμε λοιπόν στο να εμπιστευόμαστε τρίτους. Είναι πολύ σημαντικό.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος να κάνουμε κάτι που κάλλιστα θα μπορούσε να κάνει κάποιος άλλος. Σκέψου το.

Πρέπει να αντικαταστήσουμε όσο το δυνατόν περισσότερα “Χ” με “Ψ”, “Ζ”, “Φ” κλπ. Έτσι θα κάνουμε χώρο στον χρόνο.

Πως θα χρησιμοποιήσουμε την τεχνική του Outsourcing;

Το outsourcing είναι κάτι που είναι εξαιρετικά διαδεδομένο, ιδιαίτερα σε κάποιες χώρες του εξωτερικού. Για παράδειγμα στην Αμερική, οι περισσότερες εταιρίες έχουν κάνει outsource τις υπηρεσίες τηλεφωνικής υποστήριξης στην Ινδία.

Έχουν δηλαδή εκπαιδεύσει μια ομάδα Ινδών, ώστε όταν κάποιος καλεί για υποστήριξη πάνω σε κάποιο προϊόν ή υπηρεσία, ο Ινδός τηλεφωνητής που θα λαμβάνει την κλήση να μπορεί να βοηθήσει. Το μοντέλο αυτό βέβαια είναι εξαιρετικά αποτυχημένο, λόγω της δυσκολίας επικοινωνίας με Ινδούς στα Αγγλικά, αλλά αυτή είναι μια άλλη ιστορία. Το νόημα το πιάσατε.

Οι εταιρίες, το κάνουν αυτό προφανώς για να μειώσουν το κόστος τους. Εμείς θα το κάνουμε για να μειώσουμε το κόστος σε χρόνο.

Το πολυτιμότερο νόμισμα για εμάς είναι ο χρόνος. Αυτό να το θυμάστε πάντα.

Σήμερα, τα πράγματα που ο κόσμος κάνει outsource είναι απίστευτά. Και πριν σκεφτείτε πως “στη δουλειά μου, δεν μπορώ να κάνω outsource κάτι”, σκεφτείτε ξανά. Σχεδόν τα πάντα μπορούν να γίνουν outsource. Είναι απίστευτο.

Κάποιος που γνώρισα πριν καιρό σε ένα συνέδριο μου είπε για έναν τύπο ο οποίος αφού είχε κάνει σχεδόν τα πάντα outsource (κρατήσου) πειραματίστηκε στο να κάνει outsource το άγχος του. Ναι, καλά διάβασες. Το άγχος του.

Τι έκανε δηλαδή. Κάθε φορά που τον προβλημάτιζε κάτι, πχ. η μόλυνση του περιβάλλοντος, έπαιρνε τηλέφωνο την PA του (Personal Assistance) και της έλεγε, “Σε παρακαλώ, θέλω εσύ να ανησυχείς για το περιβάλλον αντί για μένα”.

Ξέρεις τι; Δούλεψε. Αισθανόταν πολύ καλύτερα!

Ακραίο παράδειγμα, το ξέρω. Αμερικανιά!
Απλά ήθελα να σας πω με άλλα λόγια, πως σχεδόν τα πάντα μπορεί να γίνουν outsource. Αρκεί να σκεφτόμαστε δημιουργικά και έξυπνα.

Αυτή την στιγμή που μιλάμε, εγώ χρησιμοποιώ αυτή την τεχνική για πάρα πολλές εργασίες. Ακολουθώντας την ίδια λογική του “παθητικού εισοδήματος” εκπαίδευσα άτομα από άλλες χώρες για να κάνουν κάποιες εργασίες αντί εμού, και τώρα δεν χρειάζεται καν να παρακολουθώ τι κάνουν.

Πέρασε όμως χρόνος μέχρι να καταφέρω να εμπιστευτώ τρίτους. Άλλωστε μιλάμε για την δουλειά μου. Δεν είναι εύκολο.

Ανέθεσα μικρά κομμάτια στην αρχή και στην συνέχεια όλο και μεγαλύτερα.

Φαντάσου λοιπόν, πως όταν χτίζουμε μια πηγή παθητικού εισοδήματος, μπορούμε κάλλιστα να κάνουμε outsource ακόμα και ένα μεγάλο μέρος της διαδικασίας δημιουργίας της. Αυτό βέβαια απαιτεί εμπειρία, αλλά θα έρθει και αυτή σιγά σιγά.

Θα χρησιμοποιήσουμε πολύ συχνά τέτοιες τεχνικές στον δρόμο προς την παθητική εβδομάδα.

Θα κάνουμε outsource είτε απλές μεμονωμένες εργασίες, είτε επαναλαμβανόμενες ενέργειες ρουτίνας.

Για παράδειγμα, θα μπορούσαμε να αναθέσουμε σε κάποιον από την Ινδία ή τις Φιλιππίνες (οι χώρες δεν είναι τυχαίες) να κάνει μια έρευνα πάνω σε κάποιο θέμα και να μας στείλει τα αποτέλεσμα ή να τσεκάρει κάθε μέρα τα email μας και να μας προωθεί μόνο τα σημαντικά, πάντα σύμφωνα με κάποιους κανόνες που έχουμε θέσει εμείς.

Φανταστείτε όμως την ευκολία και το πλεόνασμα χρόνου που δημιουργείται.

Το μόνο που μένει είναι να μάθουμε να το κάνουμε σωστά. Και αυτό θα κάνουμε.

Σχόλια

comments