Κάνε τους στόχους σου κομμάτια

Πριν από δύο – τρεις ημέρες είχα μια συζήτηση με ένα φίλο, που και ο ίδιος παρακολουθεί ό,τι κάνουμε στο PassiveWeek. Κατά την διάρκεια της κουβέντας μας λοιπόν, τον ρώτησα ποιός είναι ο στόχος του. Τι θέλει να πετύχει μέσα από όλη αυτή τη διαδικασία.

Η απάντηση του ήταν πως αν καταφέρει να βγάλει πχ. 500 ευρώ μέσα στο 2013 από ό,τι κάνει online, θα ήταν ευχαριστημένος.

Σκέφτηκα λοιπόν σήμερα να σας γράψω για το πως χρησιμοποιώ εγώ τους “στόχους” για να με παρακινούν να μπορώ να συνεχίζω να κάνω ό,τι κάνω, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν πηγαίνουν όπως τα υπολόγιζα.

Ένα βήμα τη φορά

Όταν ξεκινάω ένα καινούργιο project, σχεδόν πάντα έχω στο μυαλό μου που θέλω να το φτάσω. Τι θέλω να πετύχω μέσα από αυτό.

Πολλές φορές, αυτό είναι μια αίσθηση και όχι ξεκάθαρα πρακτικά πράγματα.

Για παράδειγμα.

Όταν σκέφτηκα να ξεκινήσω το PassiveWeek, είχα στο μυαλό μου μια κοινότητα. Μια ομάδα ανθρώπων που θα αλληλεπιδρούν και θα αλληλοενημερώνονται. Που θα έχουν κοινό τους στόχο και κίνητρο το παθητικό εισόδημα και τη γενικότερη αλλαγή της ζωής τους. Που να σκέφτονται το ίδιο αλλά και διαφορετικά ώστε να επηρεάζει ο ένας τον άλλο θετικά.

Όλα αυτά είναι υπέροχα, αλλά πρακτικά δε με βοηθούσαν να ξεκινήσω. Γιατί πολύ απλά ήταν μια αίσθηση, ενώ εγώ ήθελα αριθμούς και σειρά ενεργειών.

Έτσι και έκανα λοιπόν. Προσπάθησα να ορίσω, τι είναι επιτυχία για εμένα (σε νούμερα) ,για το project που λέγεται PassiceWeek.

Πήρα μολύβι και χαρτί (ΟΚ, το Macbook μου) και ξεκίνησα να θέτω συγκεκριμένους στόχους.

Αποφάσισα λοιπόν πως μέσα στο 2013 θα ήθελα ..

… να έχω καλύψει μια συγκεκριμένη θεματολογία (την έχω ορίσει)

… να έχω στην mailing list μου έναν συγκεκριμένο αριθμό ενεργών μελών

… να έχω ένα συγκεκριμένο αριθμό επισκεπτών κάθε μήνα

… να έχω γράψει έναν αριθμό posts

Φυσικά, αποφάσισα και άλλα πράγματα τα οποία δε μεταφράζονται σε νούμερα, αλλά αυτά που θα με βοηθήσουν να παρατηρώ την πρόοδο πρέπει να είναι μετρήσιμα.

Έτσι λοιπόν το project απέκτησε υπόσταση πριν ακόμα προχωρήσω στην υλοποίηση του.

Τα κομμάτια

Κάθε νέο project έχει κάτι κοινό με κάθε προηγούμενο. Οι στόχοι οι οποίοι θέτουμε είναι υψηλοί. Και αλίμονο αν ξεκινούσαμε μια νέα προσπάθεια με χαμηλούς στόχους. Θα ήταν τουλάχιστον μίζερο.

Αυτό όμως έχει ως αποτέλεσμα να μας φαντάζει βουνό η υλοποίηση τους ,γιατί πολύ απλά δεν έχουμε ξεκάθαρα βήματα για να προχωρήσουμε.

Γι’ αυτό λοιπόν και κάνουμε το στόχο μας κομμάτια. Θέτουμε δηλαδή μικρότερους, βατούς και άμεσους στόχους ώστε να μπορούμε να τους περιγράψουμε εύκολα με βήματα. Πραγματικά βήματα.

Παράδειγμα.

Ξεκινώντας το PassiveWeek είχα θέσει σα στόχο τα 1000 μέλη στην λίστα μου μέσα σε 16 μήνες. Επειδή όμως ένας στόχος που βρίσκεται 16 μήνες μακριά, δε μπορεί να με παρακινήσει άμεσα, είπα πως θέλω 100 μέλη μέσα στις πρώτες 45 ημέρες.

Έτσι, μπόρεσα να ορίσω τι βήματα θα έκανα μέσα σε αυτό το μικρό διάστημα για να πετύχω αυτό το στόχο μου.

Κατέληξα βέβαια να έχω 300 άτομα στη λίστα μου, μέσα στις πρώτες 10 ημέρες. Αυτό όμως σημαίνει πως το κίνητρο μου ήταν πολύ δυνατότερο από το στόχο που έθεσα.

Πάμε λοιπόν για τον επόμενο στόχο. Και μετά στον επόμενο κλπ.

Εδώ πρέπει να σημειώσουμε, πως πολλές φορές πρέπει να προσαρμόζουμε τους τελικούς μας στόχους, ανάλογα με την πορεία των ενδιάμεσων στόχων μας.

Αν για παράδειγμα, σε 2 μήνες στο passiveweek έχω στην λίστα μου 900 μέλη, ο στόχος των 16 μηνών προφανώς θα πρέπει να αλλάξει. Έτσι προχωράμε, ανεβάζουμε διαρκώς τον πήχυ και έχουμε πάντα κίνητρο για να βελτιώνουμε ό,τι κάνουμε.

Θέσε λοιπόν ΤΩΡΑ τους δικούς σου στόχους για τους επόμενους 12 μήνες στο PassiveWeek και ετοιμάσου να τους κάνεις κομμάτια.

Σχόλια

comments