Τέσταρε τις υποθέσεις σου ή όταν ερωτεύτηκα τη Mozilla

Σήμερα θα σας πω μια ιστορία. Μια ιστορία μέσα από την οποία θα δείτε έναν (από τους πολλούς) τύπους life style που μπορείτε να υιοθετήσετε όταν θα έχετε ξεκινήσει να έχετε κάποια παθητικά εισοδήματα, αλλά και μερικές νοοτροπίες που σπάνια θα συναντήσετε στη χώρα μας.

Στις αρχές του καλοκαιριού που μας πέρασε, κανόνισα ένα από τα πολλά ταξίδια που κάνω κάθε χρόνο στο αγαπημένο Λονδίνο. Με την ευκαιρία του Internet World (το μεγαλύτερο exhibit για εταιρίες internet με περισσότερα από 20 χρόνια ιστορία), είπα να μείνω και 10 ημέρες να συναντήσω και από κοντά τον φίλο μου Tommy Darker (του 365musicdays.com).

Φυσικά και δεν τεμπέλιασα όσο ήμουν εκεί. Δεν είχα πάει για διακοπές, αν και πάντα μ’ αρέσει να συνδυάζω το τερπνόν μετά του ωφελίμου. Εργαζόμουν λοιπόν κάποιες ώρες την ημέρα, τις ημέρες που ένιωθα πως θέλω ή χρειάζεται. (Φανταστείτε το τώρα αυτό, στην καθημερινότητά σας και θα πάρετε μια γεύση από την ελευθερία που σας προσφέρει το μοντέλο παθητικού εισοδήματος).

Πίσω στην ιστορία μας

Φτάνοντας στο Λονδίνο λοιπόν, όπως και σε κάθε πόλη/χώρα που ταξιδεύω, ένα από τα πρώτα πράγματα που κάνω είναι να βρω ένα “εξαιρετικό” σημείο με σύνδεση στο internet για να μπορώ όταν θέλω να κάνω τη δουλειά μου. Είναι το προσωρινό μου στέκι αν θες.

Έτσι και τότε λοιπόν, πήγα σε ένα Costa (Ιταλικά καφέ τύπου Starbucks) και ξεκίνησα το ψάξιμο για να δω τι παίζει.

Πέφτω λοιπόν πάνω σε αυτό το άρθρο του thenextweb “A look inside Mozilla’s new London co-working space” (http://thenextweb.com/uk/2012/03/23/a-look-inside-mozillas-new-london-co-working-space/).

Ταυτόχρονα, βάζω την διεύθυνση στο Google Maps, και βλέπω πως είναι 2 τετράγωνα από εκεί που βρισκόμουν.
Λέω του Tommy λοιπόν, “Δεν πάμε μια βόλτα να δούμε τι γίνεται;”. Άλλο που δεν ήθελε κι αυτός.

Αυτό που έμελλε να ζήσουμε δεν το περίμενε κανείς μας.

Φτάνοντας στο reception του κτιρίου, μας ρώτησε ευγενικά μια ωραιοτάτη δεσποινίς που θέλουμε να πάμε και για ποιο λόγο. Αυθόρμητα απαντήσαμε “We would like to visit Mozilla offices and maybe use the co-working space for a couple of hours”. Αυτό έφτανε. Υπογράψαμε και μπήκαμε.

Φτάνοντας στον όροφο, δεν μας περίμενε κανείς (μετά μάθαμε πως ακόμα δεν είχαν ολοκληρώσει τις εργασίες στο δικό τους reception). Ένα άδειο reception area, και δύο διάδρομοι. Ένας αριστερά και ένας δεξιά. Τα πάντα βέβαια έδειχναν και “μύριζαν” mozilla. Επιλέξαμε λοιπόν τον αριστερό στην τύχη.

Βαδίζοντας στον διάδρομο και στα αριστερά μας, μια αίθουσα με κάποια ποδήλατα στον τοίχο παρκαρισμένα και στα δεξιά ένα τεράστιος χώρος “σαν μπαρ” με 2-3 διάσπαρτα άτομα να εργάζονται στα laptop τους.

Καθίσαμε λίγο να δούμε τι γίνεται, αλλά δεν αισθανόμασταν πολύ βολικά να αράξουμε χωρίς να το ξέρει κανένας. Έτσι και πήγαμε στον άλλο διάδρομο (τον δεξιό) ο οποίος κατέληγε στα γραφεία της εταιρίας για να ενημερώσουμε κάποιον.

Δείτε λοιπόν τώρα πως λειτουργεί η εταιρία αυτή. Η καλύτερα, πως λειτουργεί ο συγκεκριμένος χώρος, αν και όλα έχουν να κάνουν με το company culture.
Σε έναν μεγάλο χώρο υπάρχουν τα γραφεία όπου και εργάζονται οι Mozillians. Όλα μαζί χωρίς χωρίσματα και διαβαθμίσεις. Στην απέναντι πλευρά υπάρχει αυτός ο χώρος που σας περιέγραψα (δείτε τις φωτογραφίες στο τέλος για να πάρετε μια εικόνα), ο οποίος είναι γεμάτος snacks, χυμούς, φρούτα, μπίρες και αναψυκτικά.

Ο Desigan (https://twitter.com/cyberdees) τον οποίο και γνωρίσαμε πρώτο εκεί (είναι firestarter @ mozilla) μας εξήγησε γιατί είναι έτσι δομημένος ο χώρος. Πολύ απλά, στον χώρο “τύπου μπαρ” μπορεί να πάει και να εργαστεί όποιος θέλει. Ναι, δωρεάν.

Κάθεσαι, εργάζεσαι χρησιμοποιώντας το wifi τους, τσιμπάς και κάποιο snack ή ποτάκι και όλα καλά.

Η επόμενη ερώτηση ήταν αναμενόμενη. “Γιατί όλα αυτά;”.

Το κλειδί είναι το socializing!

Ακούστε. Ο κοινόχρηστος χώρος, προσελκύει καθημερινά νέους κυρίως ανθρώπους που οι περισσότεροι κάνουν κάτι online. Όταν κάποιος από τους Mozillians θέλει να φάει, να πιει κάτι ή να κάνει ένα διάλειμμα, σηκώνεται από το γραφείο του και πάει στον άλλο χώρο. Έτσι, “αναγκαστικά” θα ανακατευτεί και θα συζητήσει με τα άτομα που βρίσκονται εκεί. Και τα άτομα αυτά είναι διαφορετικά κάθε μέρα. Αυτή η κοινωνικοποίηση και η ανταλλαγή ιδεών και απόψεων είναι εξαιρετικά σημαντική για μια μη κερδοσκοπική εταιρία σαν τον Mozilla (αλλά και για κάθε εταιρία του σήμερα). Παράλληλα, προφέρουν στο οικοσύστημα των startups έναν υπέροχο χώρο γεμάτο εργαλεία. Έχουν δηλαδή δημιουργήσει ένα είδος startup hub.

Για να μην σας τα πολυλογώ, για εκείνη την εβδομάδα, μετά από το Internet World πηγαίναμε καρφί στη Mozilla. Ο χώρος φιλοξενούσε καθημερινά πολλά events από μικρές startups κλπ. Γνωρίσαμε άπειρο κόσμο, κάναμε φίλους, ανταλλάξαμε στοιχεία επικοινωνίας με όλους και γενικά το socializing βάρεσε κόκκινο. Με πολλούς κρατάω ακόμα επαφή.
Σε τέτοιους χώρους, στήνονται νέες εταιρίες και κλείνονται συμφωνίες και συνεργασίες. Ένιωθες πραγματικά τον οργασμό καλής διάθεσης και ενεργητικότητας που ήταν αδύνατο να μην συμμετέχεις.

Τι κρατάμε από την ιστορία αυτή; Τον διαφορετικό τρόπο σκέψης και το διαφορετικό τρόπο που προσεγγίζει ο υπόλοιπος κόσμος κάποια πράγματα.

Έτσι και εμείς, σαν PassiveWeekers, πρέπει να δημιουργήσουμε τις συνθήκες που μας κάνουν να αισθανόμαστε καλά. Τις συνθήκες που ομορφαίνουν την καθημερινότητα μας και μας κάνουν συνεχώς καλύτερους.

Πρέπει στο μέγιστο δυνατό, να αγνοήσουμε και γιατί όχι να προσπεράσουμε τα κακώς κείμενα της καθημερινότητας και να χτίσουμε το ιδανικό για εμάς περιβάλλον γύρω μας.

Ακόμα κάτι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως πρέπει να τολμάμε. Αν δεν είχαμε επισκεφθεί τη Mozilla, με κάποια γνωστή δικαιολογία τύπου “Σιγά μη μας αφήσουν να μπούμε κλπ.” δεν θα είχαμε βιώσει τίποτα από αυτά.

Πρέπει λοιπόν να τεστάρουμε τις υποθέσεις μας. Γιατί διαφορετικά, είναι μόνο υποθέσεις.

Την επόμενη φορά που ο δρόμος σας θα περάσει από το Λονδίνο, κάντε μια βόλτα από τα Mozilla headquarters εκεί και ζητήστε τον Desigan (μάλιστα, ακόμα καλύτερα μιλήστε του στο twitter για την ενδεχόμενη επίσκεψή σας). Αλλά και σε οποία άλλη χώρα ή πόλη και αν βρεθείτε, ψάξτε γύρω σας να δείτε τι υπάρχει. Σας εγγυώμαι πως θα βρείτε πάντα ένα μέρος για να βιώσετε παρόμοιες καταστάσεις και να ανακατευτείτε με άτομα με ίδιους προβληματισμούς.

Αρκεί να βγείτε εκεί έξω και να τολμήσετε.


Σχόλια

comments