Τι κάνω όταν είμαι “down”;

Feeling_Down

Υπάρχουν στιγμές που νιώθω πως τίποτα δεν πάει καλά. Πως έχω χάσει την όρεξη μου για ότι κάνω και γενικά νιώθω “down”.

Είμαι σίγουρος πως το έχεις νιώσει και εσύ. Ίσως το νιώθεις και αυτή την στιγμή που διαβάζεις αυτό το post. Αν όχι, σίγουρα θα το έχεις νιώσει και θα το νιώσεις ξανά και ξανά στο μέλλον.

Ο λόγος συνήθως είναι πολύ απλός. Δεν βλέπεις αποτελέσματα σε αυτό που κάνεις και έτσι αρχίζει το συναίσθημα μιας επικείμενης αποτυχίας να σε κυριεύει. Και ποιος θέλει να αποτυγχάνει; Κανείς.

Εντωμεταξύ, πολλά από τα πράγματα με τα οποία εμπλεκόμαστε στην “δουλειά” ή την ζωή μας γενικότερα, απαιτούν χρόνο (εξ ορισμού) για να ολοκληρωθούν και να δούμε τα πρώτα αποτελέσματα.

Με αυτό λοιπόν σαν βάση, κατανοούμε εύκολα πως τέτοια συναισθήματα θα μας επισκέπτονται συχνά πυκνά. Γι’ αυτό καλό είναι να μάθουμε να τα αντιμετωπίζουμε.

Εγώ θα σας πω τι κάνω σε τέτοιες περιπτώσεις. Ίσως λειτουργήσει και σε εσάς. Αν πάλι όχι, θα χαρώ να ακούσω τι κάνετε εσείς (στα σχόλια).

Κάποιος είχε πει “Όταν κουραστείς να κάνεις κάτι, θυμήσου τον λόγο για τον οποίο ξεκίνησες να το κάνεις”, ή κάπως έτσι τέλος πάντων.

Αν προσέξεις, όταν ξεκινάς ένα νέο “project” είσαι πολύ ενθουσιασμένος. Εκστασιασμένος.

Ξέρεις γιατί; Γιατί έχεις ήδη φαντασιωθεί το τέλος. Το αποτέλεσμα που θέλεις να έχει όλη η προσπάθεια που θα καταβάλεις. Και είσαι έτοιμος να κάνεις κάθε θυσία! Δεν είναι πολύ όμορφο αυτό το συναίσθημα;

Το μυστικό είναι να υπενθυμίζεις στον εαυτό σου αυτό το αρχικό συναίσθημα όσο συχνότερα μπορείς. Να του θυμίζεις τον αρχικό σου στόχο και πόσο υπέροχα θα είναι ΟΤΑΝ θα τον επιτύχεις. Αυτό είναι σκέτη ντόπα!

Πως το κάνουμε όμως αυτό. Θα σου πω πως το κάνω εγώ.

Ας πάρουμε ένα παράδειγμα μέσα από το PassiveWeek.

Όταν μαθαίνουμε έναν τρόπο για παθητικό εισόδημα online, ξέρουμε από την αρχή πως ο μεγαλύτερος εχθρός μας είναι ο ίδιος μας ο εαυτός. Τίποτα άλλο.

Αφού έχουμε όλα τα εργαλεία στη διάθεση μας, έχουμε απαντήσει σε όλα τα βασικά ΠΩΣ και ΓΙΑΤΙ, δεν υπάρχει καμία περίπτωση να αποτύχουμε.

Κι όμως υπάρχει. Αν τα παρατήσουμε.

9 στους 10 αποτυγχάνουν γιατί απλά σταματούν να προσπαθούν πριν δουν τα πρώτα αποτελέσματα. Γιατί νιώθουν και αυτοί να τους καταβάλει το συναίσθημα που λέγαμε πριν. Απαισιοδοξούν και σταματούν. Τόσο απλά.
Εκεί ακριβώς είναι που πρέπει να πούμε στον εαυτό μας “θυμάσαι γιατί ξεκίνησες να κάνεις αυτό που κάνεις;” , “Φαντάσου ξανά πόσο τέλεια θα είναι όταν πετύχεις τον στόχο σου”.

Πως το κάνουμε όμως αυτό, ΠΡΑΚΤΙΚΑ;

a.baa-One-very-Happy-Dog

Παρακολουθώντας ανθρώπους που τα έχουν ήδη καταφέρει. Σε εμένα αυτό λειτούργει καταπληκτικά.
Όταν παρακολουθώ για παράδειγμα ένα video στο YouTube, με κάποιον που έχει καταφέρει πχ. να δημιουργήσει ένα blog που του αποφέρει παθητικά 10.000 δολάρια το μήνα μέσα από affiliate πωλήσεις, τρελαίνομαι. Θέλω να τον γνωρίσω και να τον ξεψαχνίσω.

Πως το κάνει; Τι μυστικά έχει ο συγκεκριμένος τομέας affiliate marketing;

Κυριολεκτικά, θα τον κυνηγήσω, θα τον βρω, θα τον γνωρίσω και θα μάθω.

Αυτό, παράλληλα μου θυμίζει πόσο καταπληκτικό είναι να δουλεύεις από το σπίτι σου ή από όπου αλλού θες, να βγάζεις αρκετά χρήματα για να ζεις και παράλληλα να κάνεις κάτι που “γουστάρεις”.

Μου θυμίζει ένα σορό άλλα πράγματα που με κάνουν να νιώθω όμορφα.

Και τότε είναι που δεν με σταματάει τίποτα. Θέλω να γράψω 5000 posts, να βρω 10000 backlinks και να πατήσω κάτω το Νο1 site στα αποτελέσματα της Google για την βασική μου λέξη.

Γιατί, γνωρίζω μεν πως θέλει πολύ δουλειά, ιδιαίτερα στο ξεκίνημα αλλά μετά μπορείς να απολαύσεις αυτά που με τόσο κόπο έχτισες. Και εκεί θέλω να φτάσω εκείνη την στιγμή.

Και κάθε κίνηση που κάνω, με φέρνει πιο κοντά στον στόχο μου! Το ξέρω.

Δες για παράδειγμα την ομιλία του Neil Gaiman στην αποφοίτηση του 2012 στο University of Arts. Τέτοιες ομιλίες και κατ επέκταση τέτοιοι άνθρωποι, μόνο να σε βοηθήσουν μπορούν!

 

Δοκίμασε το.

Ακολούθησε στενά (μην το παρακάνεις) άτομα που έχουν καταφέρει αυτό που και εσύ θες να κάνεις. Υπάρχουν παντού γύρω σου και ειδικά πλέον μέσα από το διαδίκτυο, μπορείς πολύ εύκολα ακόμα και να τους γνωρίσεις. Αρκεί να το θέλεις.

Έτσι, εκτός από το γεγονός πως η επιτυχία τους θα σε “πωρώσει” θα μαθαίνεις διαρκώς νέα πράγματα.

Tip: Πολλές φορές, το κάνω και πιο μεθοδικά. Μια φορά κάθε 7-10 μέρες, αφιερώνω μια ολόκληρη ημέρα στο να παρακολουθήσω και να διαβάσω υλικό το οποίο να μου υπενθυμίσει τους στόχους που έχω θέσει μεσοπρόθεσμα. Με βοηθάει πολύ να αποκτήσω ξανά τον αρχικό μου ενθουσιασμό και να συνεχίσω, ακόμα και όταν τα πράγματα δεν δείχνουν ρόδινα.

Keep it up! Keep it passive! 🙂

Σχόλια

comments