The PW Project – Google Dance και άλλες παρατηρήσεις!

google_dance

Κάπου εκεί στις αρχές του Νοέμβρη λοιπόν, ξεκινήσαμε σιγά σιγά το Passive Week Project. Σήμερα, σχεδόν 2 μήνες μετά σας παραθέτω την πρόοδο που έχει επιτευχθεί και μερικές σκέψεις μου.

Καταρχήν όπως θα έχετε πιθανότατα καταλάβει, κάπου εκεί στα τέλη Νοεμβρίου ξεκίνησε ένα απίστευτο τρέξιμο για εμένα. Ο λόγος ήταν πως (για διάφορους σοβαρούς λόγους) θα έπρεπε να μετακινήσουμε όλα  τα sites και τις υπηρεσίες μας σε νέους servers μέσα σε 30 ημέρες.

Άρπαξα λοιπόν την ευκαιρία και αφοσιώθηκα για έναν και πλέον μήνες στην ασφαλή μεταφορά των δεδομένων, αλλά και παράλληλα στην αναβάθμιση των υποδομών μας.

Το ευχάριστο είναι πως όλα πήγαν καλά. Είμαστε πλέον live (μέσα από ολοκαίνουργιους servers στο Texas) σχεδόν από όλα μας τα sites.

Το κακό όμως είναι πως επειδή η απόφαση πάρθηκε εντελώς στα ξαφνικά και δεν το είχα προγραμματίσει, αναγκάστηκα να αφαιρέσω χρόνο από το site μου (CouplesCookingClassesHQ.com) και να μείνω λίγο πίσω.

Ακόμα και έτσι όμως, τα αποτελέσματα και οι παρατήσεις που έκανα, νομίζω πως έχουν εξαιρετικό ενδιαφέρον.

Ενώ έχω λοιπόν αρκετή δουλειά μπροστά μου (την οποία ευελπιστώ να καλύψω τις επόμενες εβδομάδες) έχω αρχίσει να παρατηρώ μερικά πολύ θετικά βήματα.

Μέσα από το Keyword Tracking του Marketing Samurai, παρακολουθώ την πορεία μου σε μια σειρά από keywords, πάντα σε σχέση με τα αποτελέσματα της Google.

Τα keywords που παρακολουθώ είναι τα παρακάτω.

  • cooking classes for couples
  • couples cooking classes
  • cooking as a couple
  • cooking for couples
  • how to start cooking as a couple

 

Νοέμβρης

Τις πρώτες 2-3 εβδομάδες λοιπόν, και δεδομένου πως μετά από αυτό το διάστημα δεν είχα χρόνο να ασχοληθώ περισσότερο με το site μου, δεν υπήρχα πουθενά στα αποτελέσματα σε σχέση πάντα με αυτά τα keywords.

Αυτό είναι κάτι πολύ λογικό.

Στην συνέχεια όμως, και εδώ επαληθεύεται η θεωρία μου πως ο χρόνος είναι πολύ σημαντικό πράγμα στο στήσιμο ενός νέου site, παρατήρησα πως άρχισα να εμφανίζομαι σιγά σιγά.

Την 4η εβδομάδα για τα 2 πρώτα keywords βρισκόμουν στην 143η και 127η θέση αντίστοιχα. Εννοείται πως το γεγονός πως εμφανίστηκα στα αποτελέσματα και μόνο είναι εξαιρετικά θετικό (αναφέρομαι πάντα στις αναζητήσεις με τα keywords που παρακολουθώ, γιατί γενικότερα αν θυμάστε στα αποτελέσματα βρισκόμουν από τις πρώτες κιόλας ημέρες μέσα από την τεχνική που σας είχα αναφέρει σε παλαιότερο κείμενο).

Από τότε έως και τα μέσα Δεκεμβρίου παρατήρησα τα εξής.

Google Dance

Ως Google Dance αναφέρουμε ένα φαινόμενο που παρατηρούμε συχνά πυκνά στη google σχετικά με τα sites που μόλις μπαίνουν στα αποτελέσματα σε σχέση με κάποια keywords.

Τι είναι το Google Dance όμως;

Ουσιαστικά, τις πρώτες εβδομάδες ή και μήνες κάποιες φορές, μπορεί να παρατηρήσετε μια τρελή κούρσα στα raking σας, χωρίς ιδιαίτερο λόγο.

Για παράδειγμα. Από την 127η θέση για το keyword “couples cooking classes” την 4η εβδομάδα, βρέθηκα την 5η εβδομάδα στην 34η θέση. Η αλλαγή ήταν απίστευτη!

Την αμέσως επόμενη εβδομάδα όμως (6η) βρέθηκα στην 189η και την 7η στην 215η θέση.

Αυτό είναι κάτι φυσιολογικό αν ξέρεις για το φαινόμενο google dance. Η google λοιπόν, πολλές φορές “παίζει” με τα ranking μας, ώσπου οι αλγόριθμοι της να καταλήξουν σχετικά με το ποια θέση αξίζει να καταλάβει το site μας.

Αυτά όμως στην αρχή.

Δεκέμβρης

Μετά όμως και από την 7η εβδομάδα, ξεκίνησα να εμφανίζομαι (και μάλιστα πολύ δυναμικά) και σε Bing και Yahoo.

Για την ακρίβεια (πάλι για τα 2 πρώτα keywords) ήμουν στα μέσα Δεκέμβρη στη 17η και 22η (Bing) και 19η και 32η (yahoo). Αυτό είχε ως αποτέλεσμα να δω και μεγάλη αύξηση στην σχεδόν ανύπαρκτη επισκεψιμότητα του site (πάνω από 3500%)!

Τα πράγματα δείχνουν να κινούνται λοιπόν και ήδη έχω αρχίσει να ανεβαίνω σιγά σιγά και στην Google. Έτσι, όταν σε λίγες εβδομάδες έχω κάνει πολλά από τα πράγματα που έχουμε πει σχετικά με το PW Project, ευελπιστώ να βρίσκομαι στην πρώτη σελίδα.

Και τότε θα αρχίσει το “fun” κομμάτι του project!

Παρατηρήσεις

Μια πολύτιμη παρατήρηση, την οποία είχα κάνει και με άλλα sites, είναι πως ειδικά στην αρχή ο χρόνος είναι κάτι το αναντικατάστατο. Όσο και να τρέξεις ένα site και όσο και να προσπαθήσεις, θα πρέπει να περάσει αυτό το αρχικό διάστημα (4-5 εβδομάδες) για να μπορέσεις να δεις και να συγκρίνεις αποτελέσματα. Αυτό δεν σημαίνει φυσικά πως μένουμε άπραγοι όλο αυτό το διάστημα. Οτι κάνουμε, θα το βρούμε μπροστά μας.

Ακόμα, είδα (για μια ακόμα φορά) πόσο σημαντική είναι η επιλογή του βασικού keyword. Με τον χρόνο που έχασα (αν σκεφτείτε, δεν ασχολήθηκα με το site σχεδόν μετά την 3η εβδομάδα) δεν θα έπρεπε να είμαι πουθενά σήμερα. Κι όμως, επειδή το keyword μου είχε πολύ χαμηλό ανταγωνισμό, το site κατάφερε να ανέβει και να κάνει τα πρώτα του βήματα σχεδόν μόνο του.

Αυτό, μπορούμε να το καταφέρουμε και όταν το site μας φτάσει στο σημείο να είναι “authority”. Εκεί, είναι πολύ δύσκολο να μας κουνήσουν από τα raking μας και μικρές ενέσεις κάθε 2-3 μήνες με posts και backing αρκούν. Θα τα πούμε όμως αυτά αργότερα!

Σχόλια

comments