Γιατί τα ταξίδια με κάνουν καλύτερο στη δουλειά μου και αποφέρουν περισσότερα κέρδη.

Σήμερα σας γράφω από το πανέμορφο Βένλο της Ολλανδίας. Εχθές ήμουν στο Άμστερνταμ και την Ουτρέχτη για ένα συνέδριο, ενώ τον προηγούμενο μήνα όπως ίσως γνωρίζετε πέρασα από Βερολίνο, Βαρκελώνη, Λυών και Ρώμη.

Αυτές τις τελευταίες 2-3 ημέρες, δεν δούλεψα καθόλου, με την παραδοσιακή έννοια της λέξης. Κι όμως “δούλεψα” πολύ!

 

Μήπως χάνω τον χρόνο μου; Σκέφτηκα.
Έχει νόημα για την δουλειά μου, όλο αυτό;

Έκανα μερικές σκέψεις σήμερα το πρωί λοιπόν και θέλω να τις μοιραστώ μαζί σας.

Κάποιες εταιρίες το έχουν ήδη καταλάβει.

Η εποχή που έκλεινες κάποιον σε ένα γραφείο και προσπαθούσες να τον έχεις εκεί όσες περισσότερες ώρες μπορείς κάθε μέρα, έχουν περάσει ανεπιστρεπτί. Άσε που αυτό δεν ήταν ποτέ το αποδοτικότερο μοντέλο (αλλά αυτή είναι μια άλλη συζήτηση).

Πλέον είναι τόσα λίγα τα πράγματα που απαιτούν φυσική παρουσία για να γίνουν που όλη η εργασιακή κουλτούρα μπορεί και πρέπει να αλλάξει ριζικά.

Κάποιοι ίσως να πιστεύουν πως όταν ταξιδεύω, χάνω χρόνο από την δουλειά μου, άρα και κέρδη.
Πέρασε και από το δικό μου το μυαλό δεν σας κρύβω.

 

Η αλήθεια όμως είναι πολύ διαφορετική.

Καταρχήν, με τον τρόπο που έχω οργανώσει τις δουλειές μου, με τεχνικές για τις οποίες έχω γράψει και στο PassiveWeek, όλα σχεδόν είναι στον αυτόματο. Έτσι, με τις ελάχιστες ενέργειες “συντήρησης” από εμένα, τουλάχιστον δεν χάνω κέρδη.

Μετά σκέφτηκα.
Τους τελευταίους μήνες έχω κάνει πολλά ταξίδια και αυτό σίγουρα απαιτεί χρόνο. Και αφού η ημέρα έχει μόνο 24 ώρες, ο χρόνος αυτός θα πρέπει να βρεθεί από αλλού.

Η πρώτη σκέψη που κάνει κανείς, είναι πως το μεγάλο κομμάτι του χρόνου θα πρέπει αφαιρεθεί από την “δουλειά” μου.
Ποιες δράσεις όμως απαρτίζουν αυτό που λέω “δουλειά” και παράλληλα γιατι πρέπει να ταξιδεύω συχνά;
Καταρχήν τα ταξίδια είναι απλά υπέροχα!

Και όταν κάποιος κάνει κάτι υπέροχο, νιώθει πολύ όμορφα. Έτσι, αποδίδει περισσότερο και ποιοτικότερα.

Το ταξίδι, έχει ταυτιστεί με την ξεκούραση, την διακοπή και τον τουρισμό.

Εγώ όμως πιστεύω, πως το ταξίδι μπορεί να είναι τρόπος ζωής. Μέρος της καθημερινότητας μας.

Αυτό απαιτεί μια σειρά από αποφάσεις και επιλογές προς αυτή την κατεύθυνση όμως.
Ισως εμπεριέχει και μερικά ρίσκα. Αν κάποιος όμως το θέλει πολύ, όπως όλα τα πράγματα, μπορεί να το καταφέρει σχετικά άμεσα.

 

Από την άλλη, τι νόημα έχει να δουλεύουμε online χωρίς το “από που δουλεύω” να έχει σημασία, αν δεν αλλάζουμε το “που βρίσκομαι” συχνά;

Και τα οφέλη για μένα και την δουλειά μου είναι πάρα πολλά.

Στα ταξίδια αυτά που δεν έχουν στόχο τον τουρισμό ή τις διακοπές αποκλειστικά, έχω την ευκαιρία να δω τα πράγματα πιο καθαρά και να πάρω καλύτερες αποφάσεις. Να μιλήσω με ανθρώπους με διαφορετικές ίσως σκέψεις και κουλτούρες και να αναθεωρήσω πολλά. Να έρθω σε επαφή με το σήμερα (γιατί το σήμερα δεν ζει στην Ελλάδα) και να βοηθήσω την σκέψη μου.

 

venlo_dudesΑκόμα στα ταξίδια αυτά, προσπαθώ να συναντώ ανθρώπους τους οποίους γνωρίζω ή ακόμα και συνεργάζομαι μαζί τους μόνο μέσα από το internet. Η προσωπική επαφή και μόνο, αλλάζει όλη τη βάση της σχέσης αυτής.

Αυτό όμως που είναι πραγματικά καταπληκτικό, είναι οι ευκαιρίες που εμφανίζονται στο δρόμο σου (και μάλιστα τις περισσότερες φορές από εκεί που δεν το περιμένεις). Ευκαιρίες που μόνο αν αφεθείς λίγο στο τυχαίο θα συναντήσεις.

Ναι, αλλά δεν κοστίζει πολύ το να ταξιδεύει κάποιος;

Κατηγορηματικά ΟΧΙ! Οι εποχές αυτές που έπρεπε να κάνεις οικονομίες 2 χρόνια για να πας μια εβδομάδα στο Λονδίνο, έχουν περάσει!

Φυσικά είναι πολύ σημαντικό να προγραμματίζουμε ένα ταξίδι από νωρίς ώστε να μην κοστίσει πολύ.

Σήμερα το κόστος ενός ταξιδιού έχει μειωθεί δραματικά. Ένας προορισμός στην Ευρώπη για 3-4 ημέρες δεν κοστίζει περισσότερα από 100-200 ευρώ (αεροπορικά και διαμονή). Αρκεί να ξέρεις τι κάνεις και πως. (αν υπάρχει ενδιαφέρον, μπορώ να γράψω ένα post σχετικά με το πως μπορώ και ταξιδεύω με πολύ χαμηλό κόστος αλλά και σχετική πολυτέλεια).

Αυτό που θέλω να πω μάλλον είναι πως το να δουλεύει κάποιος, είναι πολλά πράγματα μαζί.

Δεν είναι μόνο κάθομαι σε ένα γραφείο και εκτελώ καθημερινές εργασίες. Είναι σίγουρα και αυτό. Αλλά η ποσότητα δεν έχει να κάνει με την ποιότητα.

Είναι όμως πολύ σημαντικό να φροντίζω να επενδύω χρόνο και χρήμα σε ενέργειες που μου δίνουν την δυνατότητα να ικανοποιώ τον εαυτό μου, ενώ παράλληλα να τον εκθέτω σε μύρια νέα ερεθίσματα. Ενέργειες που με κάνουν καλύτερο. Γιατί το μόνο που έχω, είναι εμένα και σε εμένα πρέπει να επενδύω!

Αυτό μόνο βγάζει νόημα στο μυαλό μου.

Γιατί όταν κάνω καλό σε εμένα κάνω και στην δουλειά μου.

Και όταν αυτό γίνει τρόπος ζωής, είναι μια αιώνια λούπα που απλά λειτουργεί!

Αυτές τις σκέψεις έκανα σήμερα το πρωί λοιπόν.
Περιμένω να διαβάσω και τις δικές σας και να το συζητήσουμε!

Stay Passive!
G.

Σχόλια

comments