Προσοχή! Έρχεται φούσκα! Τι πρέπει να γνωρίζεις πριν αποφασίσεις να επιχειρήσεις οnline!

Παρατηρώ τελευταία στο “Ελληνικό” διαδίκτυο μια έντονη κινητικότητα στον τομέα των startups. Θα μου πεις, είναι λογικό. Μέσα σε μια κατάσταση οικονομικής κρίσης, ο καθένας θα έψαχνε τρόπους να εξασφαλιστεί οικονομικά ή να δοκιμάσει να το κάνει τέλος πάντων.

Και να σου πω και κάτι; Από το σημερινό χάλι που η επιχειρηματική φαντασία εξαντλείται στις καφετέριες και τις μπυραρίες, χίλιες φορές τα τεχνολογικά (ή και όχι) startups.

Σε αυτό το σημείο, να τονίσω πως πιστεύω πως ζούμε μια γενικότερη κρίση. Θεσμική, κοινωνική, ηθική, οικονομική αλλά και ψυχολογική. Και πότε είναι η χειρότερη εποχή να πάρεις σοβαρές αποφάσεις; Εν βρασμώ.

Το τηλέφωνο μου πραγματικά δεν σταματά να χτυπά. Όλοι ζητούν το ίδιο. Πως θα μπουν στο online “παιχνίδι” το συντομότερο.

Το πρόβλημα είναι πως το online παιχνίδι, έρχεται πακέτο με μερικούς online κανόνες. Και αυτούς συνήθως τους αγνοούν.

Οι περισσότεροι νομίζουν πως θα ξεκινήσουν ένα eshop, το οποίο ξαφνικά θα πλημμυρίσει με κόσμο, άρα αγορές, άρα κέρδη. Περνάνε 2-3 μήνες και κατανοούν πως το online επιχειρείν, είναι πραγματική επένδυση. Και χρηματική (οκ, τα ποσά εδώ είσαι σαφώς χαμηλότερα από μια επένδυση σε “τούβλα και τσιμέντο” που λένε και οι φίλοι μας εκεί έξω) αλλά και προσωπική.

Ο “αυτόματος” (το passive state που λέω και σε αυτό το blog πολλές φορές), είναι μια κατάσταση στην οποία μπορεί κάποιος να μπει, αφού έχει διανύσει κάποια απόσταση (επιχειρηματικά) αλλά και αφού έχει εξασφαλίσει κάποια πράγματα. Και το απόλυτο “passive” δεν είναι εφικτό σε όλες τις καταστάσεις. Κάθε επιχειρηματική κίνηση έχει και τις ιδιαιτερότητές της.

Εννοείται  πως δεν θέλω να αποτρέψω κάποιον από το να κάνει μια τέτοια κίνηση. Ίσα ίσα. Απλά θέλω όποιος “μπει” στο παιχνίδι να γνωρίζει από πριν πού μπαίνει. Ποιες είναι οι απαιτήσεις του online και ποιοι στόχοι θεωρούνται “πραγματικοί”.

Στις άπειρες συζητήσεις που έχω με κόσμο που θέλει να ασχοληθεί με το online, παρατηρώ πως 9 στους 10 δεν έχουν κάνει το “homework” τους. Δεν ξέρουν τι θέλουν να κάνουν online, απλά τους αρέσει η αίσθηση του να εργάζεσαι μέσα από έναν υπολογιστή και να έχεις έσοδα.

Δεν έχουν καν στο μυαλό τους πως η online αγορά είναι όλος ο κόσμος και συνήθως θέλουν να κάνουν κάτι στον Ελληνικό online κόσμο (χωρίς να είναι αυτό κακό).

Τι θέλω να πω με όλα αυτά. Μάλλον θέλω να προφυλάξω πολλούς από εσάς από άλλη μια φούσκα. Γιατί κάθε φούσκα, έχει και ανθρώπους που την εκμεταλλεύονται.

Γιατι στην Ελλάδα πέφτουμε με τα μούτρα σε ό,τι νέο ακούμε και συνήθως για τους λάθος λόγους.

Και όπως εγώ δέχομαι δεκάδες τηλεφωνήματα κάθε εβδομάδα (και δεν είμαι ο μοναδικός), ξέρω πως πολλοί κάνουν άλλα τόσα σε επίδοξους online επιχειρηματίες και υπόσχονται τον ουρανό με τ’ άστρα. Και τα κίνητρα τους δεν είναι και τα πιο αγνά.

Θα μπορούσα και εγώ για παράδειγμα να λέω ναι σε κάθε πρόταση που δέχομαι, να πληρώνομαι προκαταβολικά για ό,τι κάνω και αμέσως μετά να αφήνω τον καθένα να βγάλει το φίδι από την τρύπα.

Ευτυχώς για μένα αξιολογώ τον χρόνο μου πολύ περισσότερο, αλλά θέλω και να κοιμάμαι ήσυχος τα βράδια.

To sum up.

Αν θες να ασχοληθείς με το online επιχειρείν με οποιοδήποτε τρόπο κάνε το homework σου πρώτα. Γράψε σε ένα κομμάτι χαρτί ποιος είναι ο πρώτος σου βασικός στόχος. Τι θες να πετύχεις στους πρώτους 6,12 ή 18 μήνες (και αν διαθέτεις αυτό τον χρόνο). Σκέψου αν θες να ασχοληθείς 100% με αυτό που σχεδιάζεις και να δώσεις όλο τον χρόνο και την ενέργεια σου σε αυτό. Ιδανικά θα πρέπει να είναι κάτι με το οποίο είσαι ήδη παθιασμένος. Αυτό θα σε βοηθήσει να ξεπεράσεις τα δύσκολα όταν έρθουν. Γιατί στο υπόσχομαι, θα έρθουν.

Σου προτείνω ακόμα να αποφύγεις όσα άτομα κάνουν το όλο εγχείρημα να φαντάζει μια εύκολη υπόθεση. Γιατί πολύ απλά, δεν είναι. Και όποιος σου λέει πάμε και μη σε νοιάζει τίποτα, συνήθως θέλει να εισπράξει νωρίς και να την κάνει.

Κύκλωσε τον εαυτό σου με άτομα που εμπιστεύεσαι αλλά και με άτομα που σε “ανεβάζουν”, σε πιστεύουν και σε στηρίζουν.

Πρόσεξε και αυτή την παγίδα όμως.
Συμβουλές να δέχεσαι μόνο από άτομα καλύτερα από εσένα σε αυτό που θες να κάνεις. Οι φίλοι, η οικογένεια και οι γνωστοί είναι εκεί για να σε στηρίζουν. Όχι για να σε συμβουλεύουν. Έχουν γνώμη (και ποιος δεν έχει στην Ελλάδα), αλλά συνήθως σου είναι παντελώς άχρηστη. Άσε που δεν θέλουν να σε πληγώσουν. Και αυτό είναι κακό μερικές φορές.

Αυτά τα ολίγα λοιπόν είχα να σου πω. Έχε τα αυτιά και τα μάτια σου ανοιχτά και αν αποφασίσεις να κάνεις το online βήμα, με μεγάλη μου χαρά σε καλωσορίζω. Είναι τέλεια εδώ και αν πραγματικά το “γουστάρεις”, θα περάσεις πολλές όμορφες στιγμές.

Αν έχεις απορίες ή νομίζεις πως μπορώ να σε βοηθήσω σε κάποια απόφαση που θες να πάρεις, θα χαρώ πολύ αν επικοινωνήσεις μαζί μου.

Και κάτι βασικό… “Stay hungry, stay foolish”. Θα πέσουμε πολλές φορές και θα σηκωθούμε άλλες τόσες. Θέλει γερό στομάχι το επιχειρειν γενικά και δεν είναι για όλους. Αν όμως είναι για εσένα, το ξέρεις ήδη.

Σχόλια

comments