The PW Project 05 – Η στρατηγική των backlinks που λειτουργεί!

UPDATE: Κάποια πράγματα έχουν αλλάξει απο τότε που έφραψα αυτό το post, δείτε λοιπόν συμπληρωματικά και το “Η ανατομία του τέλειου backlink


 

Δεν έχουμε κλείσει ούτε 20 ημέρες καλά καλά και έχουμε προχωρήσει πάρα πολύ.

Έχουμε βρει το βασικό μας keyword. Έχουμε αναγνωρίσει και τα υπό-keywords μας. Δημιουργήσαμε το site μας σε δικό μας domain. Ετοιμάσαμε και το βασικό περιεχόμενό μας και τώρα δημιουργούμε και το πρώτο πραγματικό περιεχόμενο.

Εδώ φτάνουμε σε ένα κομβικό σημείο. Η στρατηγική που θα περιγράψω παρακάτω είναι η βάση για την προώθηση του site μας και την ανάδυση του στα SERPs (τα αποτελέσματα των search engines δηλαδή).

Λίγη θεωρία ακόμα

Όπως έχω πει και σε προηγούμενα posts είναι σημαντικό να δημιουργούμε περιεχόμενο για ανθρώπους. Για τους πραγματικούς επισκέπτες δηλαδή. Γιατί όταν το περιεχόμενο μας έχει πραγματική αξία, οι επισκέπτες μας θα το αναδείξουν και θα το μοιραστούν.

Από την άλλη μεριά όμως έχουμε τις μηχανές αναζητήσεις. Αυτές λειτουργούν με διαφορετικό τρόπο. Αφού αναγνωρίσουν πως το περιεχόμενο μας είναι σχετικό με το θέμα που θέλουμε να προσεγγίσουμε (με την χρήση των keywords) πρέπει να λάβουν και το λεγόμενο social proof. Την απόδειξη δηλαδή πως το περιεχόμενο μας είναι κοινωνικά αποδεκτό.

Εδώ ερχόμαστε στα backlinks. Ένα backlink δεν είναι τίποτα άλλο από ένα link (σύνδεσμος) από ένα άλλο site προς το δικό μας. Κάθε backlink έχει ουσιαστικά 2 μέρη. Την διεύθυνση και το ancor text.

Η διεύθυνση είναι η σελίδα στην οποία μεταφέρεται κάποιος όταν κάνει κλικ πάνω στο link αυτό.
To ancor text είναι το κείμενο του link.

Για παράδειγμα στο παρακάτω backlink, η διεύθυνση είναι “http://www.couplescookingclasseshq.com” (αν δεν με πιστεύεις κάνε κλικ να δεις) και το ancor text είναι “Couples Cooking Classes”.

Couples Cooking Classes

Να θυμάστε, πως ΔΕΝ έχει τόση σημασία το πλήθος, αλλά η ποιότητα των backlinks.

Ποιος είναι ο στόχος μας λοιπόν από όλα αυτά;

Θέλουμε όσο το δυνατόν περισσότερα backlinks με ancor text το βασικό μας keyword (ή έστω κάποιο από τα υπό-keywords μας) από sites με κύρος και αξία.

Πότε ένα site έχει κύρος και αξία για την Google;

Όταν ένα site έχει μεγάλο Domain age (δεν είναι καινούργιο δηλαδή) και μεγάλο PR (από 4-5 και πάνω), μας κάνει.

Και αυτό γιατί όταν ένα τέτοιο site κάνει link σε εμάς, είναι σαν μας εμπιστεύεται και μας δίνει λίγη από την δύναμη του PR του.

Όσα περισσότερα τέτοια links καταφέρουμε να αποκτήσουμε, τόσο το καλύτερο. Είναι όμως εξίσου βασικό να τα αποκτήσουμε με φυσιολογικό ρυθμό.

Αν για παράδειγμα σήμερα έχουμε 10 backlinks και σε δύο ημέρες έχουμε 500, τότε είναι πολύ πιθανό η google να καταλάβει πως κάτι γίνεται και να μας τιμωρήσει. Αργά λοιπόν και σταθερά.

Ξεκινάμε;

Βήμα 1 – Γράφουμε ένα καινούργιο άρθρο

Το βήμα αυτό είναι σχετικά απλό. Γράφουμε ένα άρθρο σχετικό πάντα με το niche μας, μεταξύ 450 και 600 λέξεις. Μην το κάνετε μεγαλύτερο γιατί θα πήξετε στην πορεία.

Σε πρώτη φάση το άρθρο αυτό το κάνουμε post κανονικά στο site μας.

Βήμα 2 – Κάνουμε το άρθρο μας “spin”

Τι σημαίνει πως κάνουμε ένα άρθρο spin όμως;

Ουσιαστικά αυτό που κάνουμε είναι να αντικαθιστούμε λέξεις με συνώνυμα τους, ώστε να προκύπτει νέο μοναδικό περιεχόμενο.
Έτσι στην ουσία προκύπτει ένα νέο άρθρο.

Όσες περισσότερες φορές μπορούμε να το κάνουμε αυτό (spin) σε ένα κείμενο, και να προκύπτει νέο κείμενο το οποίο να βγάζει νόημα (αυτό είναι πολύ σημαντικό), τόσο το καλύτερο.

Γιατί έτσι από ένα μόνο άρθρο προκύπτουν δεκάδες. Νέο περιεχόμενο δηλαδή που μπορούμε να εκμεταλλευτούμε!

Πρέπει όμως να σας πω και κάτι ακόμα.
Σχεδόν σε ό,τι κάνουμε, πάντα υπάρχουν δύο τρόποι.

Ο πρώτος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι να δημιουργήσουμε τα νέα “spin” άρθρα χειροκίνητα. Παίρνει αρκετό χρόνο, αλλά γίνεται.

Εγώ κάποιες φορές χρησιμοποιώ ένα software (δυστυχώς δεν είναι δωρεάν) που είναι πραγματικά εκπληκτικό. Λέγεται TheBestSpinner και αυτό που κάνει ουσιαστικά είναι να κάνει αυτόματα spin ένα άρθρο με άπειρους συνδυασμούς.

Προσοχή. Δεν πρόκειται για μια εντελώς αυτόματη λύση, γιατί όπως σας είπα μας ενδιαφέρει να βγάζει νόημα το άρθρο μας. Έτσι, ακόμα και με τον TheBestSpinner επιτηρώ όλη την εξέλιξη. Σίγουρα όμως, μου γλιτώνει πάρα πολύ χρόνο και κόπο.

Δείτε πως δουλεύει (Εννοείται πως ΔΕΝ είναι απαραίτητο να χρησιμοποιήσετε ένα τέτοιο λογισμικό για να έχετε επιτυχία. Οφείλω όμως να σας δώσω όλες τις επιλογές).

Link για TheBestSpinner

Βήμα 3 – Article directories

Ωραία, έχουμε λοιπόν το άρθρο μας και ας υποθέσουμε πως έχουμε και 5-6 νέα μέσω spin.

Τι τα κάνουμε αυτά;

Υπάρχουν κάποια sites, τα οποία έχουν εξαιρετικό PR και παράλληλα μας βοηθούν πολύ γιατί έχουν και μεγάλο traffic. Τα sites αυτά ονομάζονται articles directories γιατί μπορεί οποιοσδήποτε να κάνει post κάποιο μοναδικό άρθρο του.

Είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως τα άρθρα αυτά τις περισσότερες φορές περνούν από επίβλεψη και σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να περάσουν κάποιες μέρες πριν δημοσιευτούν ή μπορεί ακόμα και να απορρίψουν. Γι’ αυτό μας ενδιαφέρει να “βγάζουν νόημα”.

Τα article directories στα οποία καταθέτω συνήθως τα άρθρα μου είναι τα παρακάτω.

* EzineArticles
* GoArticles
* Amazines
* ArticleBlast
* ArticleAlley

Ειδικά το EzineArticles είναι πολύ sos. Αλλά κάποιες φορές κάνει και 10 μέρες ένα άρθρο μέχρι να εγκριθεί.

Το backlink μας το τοποθετούμε ή μέσα στο άρθρο ή στο about του λογαριασμού μας σε κάθε article directory.
Αν επιτρέπεται και στα δύο, τότε και στα δύο.

 

Βήμα 4 – Νέα mini-blogs και Web 2.0 properties

Μέχρι εδώ έχουμε όλα μας τα άρθρα σε article directores και ουσιαστικά μέσα από αυτά έχουμε δημιουργήσει το πρώτο direct επίπεδο (anchor layer) με backlinks προς το site μας (και το λέμε direct γιατί τα links δείχνουν απευθείας στο site μας).

Πάμε τώρα να δημιουργήσουμε το δεύτερο επίπεδο με direct backlinks.

Mini – Blogs

Υπάρχουν δεκάδες υπηρεσίες τις οποίες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για να δημιουργήσουμε χωρίς κανένα κόστος ένα blog (Όχι όμως το βασικό μας niche blog, δεν το προτείνω!).

Πολύ απλά λοιπόν, δημιουργούμε σε αυτές από ένα mini-blog (με το βασικό μας keyword σε μικρές παραλλαγές) και κάνουμε post εκεί ένα από τα άρθρα που μόλις κάναμε spin.
Γενικά στα blogs αυτά δεν χρειάζεται να βάλουμε πολύ περιεχόμενο. 2-3 άρθρα και μερικές φωτογραφίες ή youtube videos είναι  αρκετά.

Φυσικά, δημιουργούμε και τα backlinks μας και σημειώνουμε την διεύθυνση τους για το επόμενο βήμα μας.

Έτσι, αν για παράδειγμα δημιουργήσουμε ένα blog στο wordpress.com που έχει PR9, λίγο από το ranking juice θα περάσει μέσα από το backlink μας και στο δικό μας site.

Οι υπηρεσίες που χρησιμοποιώ συνήθως είναι οι παρακάτω.

Οκ, δεν χρειάζεται να τα χρησιμοποιήσετε όλα αυτά κάθε φορά. Αλλά όλα εξαρτώνται από τον ανταγωνισμό που είχε το keyword που έχετε επιλέξει!

Web 2.0 properties

Τα Web 2.0 properties που αναφέρω παραπάνω είναι ουσιαστικά sites σαν το Squidoo και HubPages.

Δημιουργώ με την ίδια λογική λοιπόν, από μια σελίδα (ένα lens στην περίπτωση του Squidoo) και στις δύο αυτές υπηρεσίες.

Βήμα 5 – Ένα τελευταίο επίπεδο με indirect links

Εδώ θα δημιουργήσουμε links προς τα blogs που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα μας. Έτσι ενισχύουμε τα δυο προηγούμενα direct επίπεδα μας και αυξάνουμε την επιρροή τους στο site μας.

Πως το κάνουμε αυτό; Πολύ απλά.

Θυμάστε τι κάναμε στις βασικές σελίδες που δημιουργήσαμε στο site μας (The PW Project 03 – Πως ανάγκασα την Google να δει το νέο μου site!);

Τις προωθήσαμε με Social Bookmarking. Θα postάρουμε τα links τους δηλαδή (για όλα τα mini-blogs και web 2.0 properties που δημιουργήσαμε στο προηγούμενο βήμα μας) σε sites όπως τα Facebook, Twitter, Delicious, Digg κλπ.

Υπάρχουν και εδώ δύο τρόποι φυσικά.

Τον πρώτο τρόπο τον ξέρετε. Είναι χειροκίνητος και τον αναλύσαμε στο “The PW Project 03 – Πως ανάγκασα την Google να δει το νέο μου site!“. Λειτουργεί μια χαρά, απλά είναι μια λίγο περισσότερο χρονοβόρα διαδικασία.

Ο δεύτερος είναι εξαιρετικά συντομότερος (βασικά είναι αυτόματος) αλλά δεν είναι και πάλι δωρεάν.

Χρησιμοποιώ λοιπόν μια υπηρεσία, την Onlywire, η οποία μου επιτρέπει να δημιουργώ δεκάδες social bookmarks με μόνο ένα κλικ. Κυριολεκτικά. Και πάλι όμως δεν είναι απαραίτητη σαν υπηρεσία, αλλά πρέπει να γνωρίζετε τις επιλογές σας.

Link για OnlyWire

Βήμα 6 – Repeat!

Ακριβώς. Επαναλαμβάνουμε τα 5 προηγούμενα βήματα μας, για όλα τα posts που κάνουμε στο site μας.

Το ξέρω, πως σαν πρώτη εικόνα, φαίνεται πολύ χρονοβόρα και σύνθετη διαδικασία. Αλλά, μετά από λίγο θα δείτε πως δεν είναι ιδιαίτερα δύσκολη (ειδικά αν χρησιμοποιήσετε και σχετικές εφαρμογές που αυτοματοποιούν κάποιες βήματα).

Και να σας πω και κάτι. ΔΟΥΛΕΥΕΙ!

Θα ζοριστούμε λίγο στην αρχή δηλαδή, αλλά θα δούμε αποτελέσματα.

Έχουμε την συνταγή, έχουμε τα υλικά.. καλή εκτέλεση!

 

* Εδώ θα κάνουμε μια μικρή παύση στο project (παύση στο project, όχι στο PassiveWeek φυσικά), για να έχουμε τον χρόνο να κάνουμε ό,τι μάθαμε στα πραγματικά μας sites αλλά και να δούμε και τα πρώτα αποτελέσματα.

Φυσικά όσοι δεν είχατε τον χρόνο να ξεκινήσετε το δικό σας project, τώρα είναι η ευκαιρία. Μπείτε στο “the PassiveWeek Project – Ένα πραγματικό παράδειγμα παθητικού εισοδήματος!” και πάρτε το από την αρχή, βήμα – βήμα!

 

Σχόλια

comments