Project 10 – Απολογισμός!

Στα τέλη Απριλίου ξεκίνησα ένα νέο Project. Το ονόμασα Project10 γιατί σαν στόχο έβαλα να δημιουργήσω 10 νέα niche sites σε 10 εβδομάδες. Βδομάδα με τη βδομάδα έμπαινα όλο και πιο βαθιά μέσα στον στόχο μου. Τόσο, που μετά την 3η ή 4η εβδομάδα, απλά δεν σκεφτόμουν πως ό,τι κάνω είναι μέρος ενός σχεδίου.

Κι έτσι, πέρασαν 10 εβδομάδες. Δέκα δύσκολες και γεμάτες προκλήσεις εβδομάδες. Γιατι ενώ στην αρχή έχεις στο μυαλό σου πως θα έχεις να κάνεις κάποια συγκεκριμένα πράγματα κάθε εβδομάδα, είναι δύσκολο να υπολογίσεις το “overhead” που σου αφήνει η κάθε εβδομάδα που φεύγει για την επόμενη.

Οταν λοιπόν έφτασα στην 6η εβδομάδα, είχα να δημιουργήσω ένα ακόμα νέο site, με ότι αυτό περιλαμβάνει, αλλά και ένα σωρό άλλες εργασίες για τα sites #5, #4, #3, #2 και #1.

Παράλληλα, είχα βάλει και στόχο να ταξιδεύω όσο εργάζομαι (5 προορισμοί) και να διαβάζω τα αγαπημένα μου βιβλία (5 στον αριθμό). Ετσι όλα γίνονται όλο και πιο πολύπλοκα. Ακόμα, δεν έχω υπολογίσει τις απρόβλεπτες καταστάσεις της ζωής αλλά και μια σειρά από άλλα θέματα που σε επηρεάζουν από παντού.

Και είπαμε, το θέμα είναι να περνάμε και καλά. Ετσι είναι δύσκολο όλα αυτά να τα ισορροπήσεις και παράλληλα να μην νιώθεις πως “δουλεύεις”.

Για να δούμε λοιπόν όμως τι έγινε αυτές τις 10 εβδομάδες.

 

Sites

Την Τετάρτη 3/7 σήκωσα το 10ο και τελευταίο niche site μου. Το υπέροχο με αυτή την διαδικασία, είναι πως μπορώ να δοκιμάσω μια σειρά από τεχνικές και μεθόδους και στην πορεία να βγάλω εξαιρετικά χρήσιμα συμπεράσματα.

Σε όλη την διάρκεια του Project έχω δημιουργήσει sites που στοχεύω να τα κάνω “monetise” με τους παρακάτω τρόπους.

  1. Google Adsense

  2. Amazon

  3. Other affiliate deals

  4. Direct ad sales

  5. Πώληση δικών μου προϊόντων (digital)

Αυτά όμως θα τα αναλύσουμε σιγά σιγά, όταν θα έχουμε και τα πρώτα αποτελέσματα.

Για να πάρετε μια πρώτη γεύση όμως να σας πω πως αυτή την στιγμή πουλάω από κρασιά και μαχαίρια έως μαθήματα πολεμικών τεχνών και web tutorials.

Πραγματικό πολυκατάστημα 🙂

 

Προορισμοί

Εδώ έχω μείνει πίσω, αλλά σκοπεύω να ανακάμψω. Και μάλιστα αυτή την εβδομάδα.

Κάποια προσωπικά ζητήματα (ευτυχώς τίποτα σοβαρό) με κράτησαν στην Πάτρα τον τελευταίο μήνα. Συμβαίνουν και αυτά, είναι στα απρόβλεπτα που σας έλεγα.

Αφού λοιπόν τα ξεπεράσαμε σιγά σιγά, αυτή την εβδομάδα φεύγω πάλι και μάλιστα κάνω “bundle” τρεις προορισμούς.

Πρέβεζα, Ιωάννινα και Άρτα.
Τις επόμενες 10-12 ημέρες λοιπόν, θα είμαι εκεί.
(αν είσαι από εκεί κοντά, στείλε ένα μήνυμα και θα πιούμε έναν καφέ ή μια μπύρα.)

Είχα στα πλάνα και ένα τουλάχιστον ταξίδι στο εξωτερικό, αλλά δεν θα μου βγει άμεσα για τους λόγους που προανέφερα. Θα το κάνω όμως σίγουρα λίγο αργότερα.

Μαζί με την Σκόπελο και το Πήλιο λοιπόν, βάζουμε Πρέβεζα, Ιωάννινα και Αρτα και κλείσαμε έστω και στο 94΄.

Κέρδη

Μέχρι στιγμής τα κέρδη είναι σχετικά χαμηλά (μερικές εκατοντάδες ευρώ). Αλλά αυτό ήταν αναμενόμενο. Για την ακρίβεια, δεν υπολόγιζα να έχω καν κέρδη έως τώρα.

Τα πρώτα κέρδη ήρθαν από το site #3 το οποίο έχει να κάνει με Amazon products. Αυτό είναι ένα από τα sites στα οποία ποντάρω. Έχει πολύ καλό “potential”.

Το σημαντικό όμως είναι πως στα rankings τα πάμε πολύ καλά σχεδόν σε όλα τα sites. Σύντομα λοιπόν, όταν τα πρώτα sites βγουν στην πρώτη σελίδα της Google, τα κέρδη προβλέπω να ανεβαίνουν πολύ.

 

Outsourcing

OutsourcingΞεκίνησα να αναζητώ VAs (Virtual assistants) σχεδόν στα μέσα του Project.

Σήμερα, έχω ήδη τους 2 πρώτους full time ψηφιακούς βοηθούς μου.

Η Maryam είναι από το Πακιστάν και μαζί με τους 3 βοηθούς της, έχει αναλάβει πλέον να γράφει τα κείμενα για τα blogs που σηκώνω.

O Seth είναι από την Αμερική, και αυτή την στιγμή τον εκπαιδεύω για να αναλάβει σιγά σιγά το link building.

Δεν μπορώ να σας περιγράψω πόσο μεγάλη βοήθεια είναι να έχεις “αυτοματοποιήσει” μερικές εργασίες τις οποίες ούτως η άλλως τις έκανες “αναγκαστικά”. Πλέον μπορώ να συγκεντρωθώ σε αυτό που είμαι καλός και είναι και το πιο σημαντικό. Το targeting!

Η ομάδα μεγαλώνει λοιπόν!

(Περισσότερα για το outsourcing)

 

Βιβλία

Ήθελα να διαβάσω 5 μέσα σε 10 εβδομάδες.

Αυτή την εβδομάδα τελειώνω το 3ο. Δεν ξέρω αν θα προλάβω να διαβάσω άλλα 2 τις επόμενες 15 ημέρες, αλλά σίγουρα το νέο μου ταξίδι θα βοηθήσει σε αυτό.

 

Απολογισμός

iStock_LaptopBeachΜόνο θετικά έχω να πω. Η αλήθεια είναι πως 10 εβδομάδες είναι ένα αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα για να το αφιερώσεις σε κάτι τόσο συγκεκριμένο, αλλά αν υπάρχει η θέληση όλα γίνονται.

Σας το προτείνω; ΦΥΣΙΚΑ αλλά ίσως όχι τόσο μεγάλο. Μπορείτε να ξεκινήσετε με ένα Project3 που θα σας βγει πολύ πιο εύκολα τώρα που ξεκινάτε.

Δέκα εβδομάδες μετά, έχω 10 νέα sites, 2 νέους VAs, έχω ταξιδέψει σε 2 προορισμούς (και 3 νέοι που έρχονται αυτή την εβδομάδα), έχω διαβάσει 3 νέα βιβλία και έχω και τα πρώτα μου κέρδη. Δεν είναι και άσχημα, αν το σκεφτείς.

Επ ουδενί όμως δεν θέλω να πιστέψετε πως ήταν ένα εύκολο Project. Πραγματικά υπήρξαν ημέρες που απλά δεν ήθελα να κάνω τίποτα. Και φυσικά, απλά δεν έκανα τίποτα. Γιατι την έχω αυτή την πολυτέλεια όταν εγώ ορίζω τα πάντα.

Η μεγάλη πρόκληση βέβαια όταν εσύ είσαι το “αφεντικό” σου, είναι να κρατάς το μυαλό σου συγκεντρωμένο στον στόχο και να κάνεις σχεδόν κάθε μέρα ένα βήμα προς αυτή την κατεύθυνση. Ειναι εξαιρετικά εύκολο να ξεφύγεις. Η ζωή έχει τόσους πειρασμούς.

Η γενική γεύση που μου αφήνει αυτή η δοκιμασία λοιπόν είναι μάλλον γλυκιά. Αλλά παράλληλα μου αφήνει μια μισοάδεια μπαταρία την οποία πρέπει να φορτίσω.

Ετσι, όλο τον Αύγουστο έχω σχεδιάσει να μην κάνω σχεδόν τίποτα. Μόνο τα απολύτως απαραίτητα και μόνο κάποιες ημέρες. Θα επισκεφτώ μερικά νησάκια και γενικά ότι προκύψει. Zen!

Πρέπει να φορτίσουμε γιατί έρχεται ένας συναρπαστικός Σεπτέμβρης.

Καλό καλοκαίρι σε όλους, και θα τα πούμε σύντομα!!!

Δεν υπόσχομαι να μην σας στείλω τίποτα μέσα στον Αύγουστο. Θα το προσπαθήσω όμως.

Βρείτε με και στα

FacebookTwitterInstagramLive Blog

Σχόλια

comments