Έρχεται το τέλος του off-page SEO;

Όπως είναι γνωστό και έχουμε πει αναρίθμητες φορές μέσα στο Passiveweek, η Google βαθμολογεί τις σελίδες και δημιουργεί τα αποτελέσματα σύμφωνα με τη “δημοτικότητά” τους.

Αυτή η δημοτικότητα βέβαια, αξιολογείται όλο και πιο “έξυπνα”, αφού ο αλγόριθμος ανανεώνεται συχνά πυκνά και εμπλουτίζεται με νέα κριτήρια.

Τι είναι το offpage SEO, έχουμε πει εδώ

Μια ομάδα όμως, επιστημόνων της Google σε θέματα αναζήτησης, δημοσίευσε πρόσφατα ένα paper (διάβασε εδώ το paper σε PDF) στο οποίο αναλύουν την ιδέα του “Knowledge-Based Trust (KBT)”.

Με λίγα λόγια, στο paper αυτό προτείνονται τρόποι με τους οποίους θα αξιολογούνται τα websites σύμφωνα με την ακρίβεια του περιεχομένου τους. Την αξία της παρεχόμενης γνώσης δηλαδή.

Συγκεκριμένα αναφέρει.

“The quality of web sources has been traditionally evaluated using exogenous signals such as the hyperlink structure of the graph. We propose a new approach that relies onendogenous signals, namely, the correctness of factual information provided by the source. A source that has few false facts is considered to be trustworthy.”Knowledge-Based Trust (KBT)

Αλλά πώς θα γίνεται αυτό;

Η Google, εδώ και αρκετά χρόνια εμπλουτίζει το δικό της “Knoledge graph” όπως το αποκαλεί. Μέρος του είναι οι πληροφορίες που εμφανίζονται πάνω και στα δεξιά σε κάποιες από τις αναζητήσεις μας.

knowledge-graphΣε αυτή τη βάση η google ουσιαστικά συγκεντρώνει τα “δεδομένα” (facts). Ό,τι δηλαδή είναι “αναντίρρητα” σωστό.

Η λογική είναι λοιπόν να γίνεται μια σύγκριση του περιεχομένου ενός site με το Knowledge graph και από εκεί να προκύπτει μια βαθμολογία σύμφωνα με την αξιοπιστία του περιεχομένου αυτού.

Οι συντάκτες του paper, αναφέρουν πως  στις πρώτες δοκιμές που έγιναν κατάφεραν να ανασύρουν 2.8 δισεκατομμύρια “facts” (τα αναφέρουν ως triples στο paper) από το διαδίκτυο, με τα οποία μπόρεσαν να αξιολογήσουν περιεχόμενο 119 εκατομμυρίων σελίδων (5.6 εκατομμυρίων websites).

Αν με ρωτάτε, θεωρώ πως η λογική αυτή έχει ήδη μπει στον αλγόριθμο της Google μέσα από τις τελευταίες αναβαθμίσεις Penguin (v3.1 – v3.4). Έχω παρατηρήσει κάποιες αλλαγές στα serps οι οποίες θα μπορούσαν να στηρίζονται σε μια τέτοια λογική.

Αλλά το καυτό ερώτημα για την ώρα είναι άλλο.

Δηλαδή, πεθαίνουν τα backlinks και το offpage SEO γενικότερα;

Η απάντηση είναι πως όχι. Όχι ακόμα τουλάχιστον.

Το Pagerank πιστεύω πως θα βασίζεται ακόμα κατά ένα μεγάλο μέρος του στα backlinks και τα άλλα γνωστά έως σήμερα κριτήρια. Στα backlinks μεγάλης αξίας όμως. Όχι στο πλήθος, αλλά στην ποιότητα.

Τι κάνει ένα link ποιοτικό; To έχουμε πει εδώ.

Καλό όμως είναι να έχουμε υπόψιν μας το τι έρχεται, και να προσαρμοζόμαστε σιγά σιγά.

Σχόλια

comments