Πώς να σπάσεις την αλυσίδα που δένει το πόδι σου στο γραφείο!

Μέρος της μεγάλης αλλαγής που επιδιώκουμε μέσα από το PassiveWeek και τη γενικότερη νοοτροπία του παθητικού εισοδήματος είναι να γίνουμε αυτό που λέμε “location independent”.

Να μην παίζει κανένα ρόλο δηλαδή το που βρισκόμαστε, ώστε να μπορούμε να “τρέχουμε” την δουλειά μας κανονικότατα. Αυτό το έχω καταφέρει 100% και θέλω να μοιραστώ μαζί σας τα απαραίτητα συστατικά για να μπορείτε και εσείς να παρακολουθείτε αλλά και να αναπτύσσετε τα projects σας από παντού.

Το γραφείο μας

Φυσικά και δεν εννοώ το γνωστό σε όλους μας έπιπλο. Το γραφείο στην περίπτωση μας είναι ένας καλός φορητός υπολογιστής.

Αφήστε με να τονίσω λίγο το “φορητός”.

Μετά από αρκετά χρόνια, έχω καταλήξει στο τι είναι πραγματικά φορητό και τι όχι. Φυσικά, εξαρτάται και από τις ανάγκες του καθενός, αλλά για αυτό που κάνουμε σε σχέση με τα παθητικά εισοδήματα υπάρχει συνταγή. Οτιδήποτε πάνω από 1,5 κιλό είναι βαρύ.

Πραγματικά, θα εκπλαγείτε  με το πόσο άβολο είναι ένα laptop όταν το κουβαλάς μαζί σου για πολλές ώρες. Με μια οθόνη στις 13 ίντζες (business class) θα κάνετε εξαιρετικά την δουλειά σας. Ειναι το ιδανικό μέγεθος. Συσκευές ανάγνωσης οπτικών μέσων (cd-rom, dvd-rom κλπ) είναι παντελώς άχρηστες στον δρόμο. Ειναι κρίμα να κουβαλάτε μαζί σας κάτι που μπορεί να το χρειαστείτε 1 φορά το χρόνο. Επιλέξτε λοιπόν ένα laptop χωρίς dvd-rom. Η δική μου επιλογή είναι ένα 13″ Macbook Air.

Τα συρτάρια μας

Εκει βάζουμε όλα μας τα πράγματα. Τα πράγματά μας, όμως στην περίπτωση μας είναι μόνο αρχεία. Και αυτά ψηφιακά. Τέλεια, με έναν εξωτερικό δίσκο (3,5 ιντσών) στα 500GB ή 1TB (max) είμαστε μια χαρά. Ετσι, μπορούμε να επιλέξουμε ένα laptop με έναν μικρό SSD δίσκο, ώστε να πετύχουμε μεγάλες ταχύτητες καθώς και ασφάλεια αφού δεν θα υπάρχουν κινητά μέρη όπως σε έναν παραδοσιακό δίσκο.

Ασφάλεια

Ολα τα βασικά μας δεδομένα πρέπει να είναι εξασφαλισμένα. Και με τα βασικά, εννοώ οτιδήποτε δεν πρέπει να χάσουμε με τίποτα. Οχι, δεν συμπεριλαμβάνονται σε αυτά οι συλλογές σου με mp3s και οι αγαπημένες σου ταινίες. Μιλάμε για τα αρχεία τα οποία αν δεν τα έχεις μαζί σου δεν θα μπορέσεις να κάνεις τη δουλειά σου. Αυτά τα αρχεία λοιπόν, τα έχω σε ένα Google Drive.

Το Google Drive είναι μια δωρεάν υπηρεσία από την Google η οποία ουσιαστικά σου προσφέρει 5GB χώρο στο Cloud για τα αρχεία σου. Φαντάσου ένα νοητό flash drive. Το καλό με το GD είναι πως μπορείς να έχεις πρόσβαση στα αρχεία σου και online και μάλιστα με τα Google Docs να επεξεργαστείς πολλά από αυτά.

Εναλλακτικά υπάρχει και το DropBox και Box τα οποία χρησημοποιώ για μεγαλύτερα projects. Ο,τι και να επιλέξετε είναι μια χαρά. Το σημαντικό είναι πως με αυτές τις υπηρεσίες, πρώτον τα αρχεία σας είναι εξασφαλισμένα και δεύτερον, είναι προσβάσιμα από παντού.

Οταν για παράδειγμα, πριν το καλοκαίρι μου διέρρηξαν το αυτοκίνητο και μου έκλεψαν το laptop, όταν πήγα σε ένα net cafe, σε 5 λεπτά είχα όλα μου τα αρχεία στη διάθεση μου. Μαγεία! Ετσι, κάθε pc μεταμορφώνεται στο pc σου και μπορείς να εργαστείς από παντού.

Δίκτυο

Στην περίπτωση μου θέλω να έχω πρόσβαση σε διάφορα pcs κάθε φορά. Για παράδειγμα, έχω έναν υπολογιστή στο σπίτι, έναν στο γραφείο και φυσικά τους servers στο Texas (πλέον). Σχεδον καθημερινά, πρέπει να έχω πρόσβαση για διάφορους λόγους σε όλα αυτά τα μηχανήματα. Και η αλήθεια είναι, δεν θα ήταν πολύ βολικό να τα κουβαλούσα μαζί μου, μαζί με το laptop μου.

Δύο λέξεις. TeamViewer και RDC (Remote Desktop Connection).

Μέσα από τα δύο αυτά λογισμικά, μπορώ να συνδέομαι με οποιοδήποτε υπολογιστή σε όλο τον κόσμο (σε οποιοδήποτε έχω πρόσβαση, για hacking θα μιλήσουμε αργότερα). Έτσι, ουσιαστικά βλέπω το desktop του απομακρυσμένου υπολογιστή και κάνω τη δουλειά μου.

Τι πετυχαίνουμε με όλα αυτά;

Ουσιαστικά σπάμε μια πολύ χοντρή σκουριασμένη αλυσίδα που δένει το πόδι μας με τον τόπο εργασίας μας. Γενικότερα υπάρχει η λογική του “θα πας όπου σε πάει η δουλειά σου”. Θα το έχετε ακούσει εκατοντάδες φορές.

Ξέρεις τι; Όχι, πια!

Τώρα η δουλειά, μπορεί απλά να μας ακολουθεί στα ταξίδια μας. Και να σου πω την αλήθεια. Μου φαίνεται πιο λογικό η δουλειά να ακολουθει την ζωή και όχι το αντίθετο. Γιατί όπως έχει πει και κάποιος πιο σοφός απο εμένα.

“Πρέπει να εργαζόμαστε για να ζούμε και όχι να ζούμε για να εργαζόμαστε¨.

Σχόλια

comments